ADHD adulti

ADHD la adult

Ultimii ani ne-au surprins cu numărul mare de persoane adulte care ni s-au adresat pentru ADHD. Ne-a bucurat acest lucru și știm că mediatizarea pe rețele de socializare a jucat un rol important. Au fost pacienți care erau trecuți de 50 de ani și se prezentau pentru prima oară la psihiatru pentru o boală ce ar fi trebuit diagnosticată cu 40 de ani mai devreme.

În trecut se dădea puțină atenție acestei probleme , iar informațiile despre ADHD la persoanele adulte erau limitate, considerându-se mai mult o afecțiune restrânsă la perioada copilăriei.

Dealtfel, între 50 și 66,6% dintre copii cu ADHD vor continua să aiba ADHD și ca adulți.

Astăzi, specialiștii în sănătate mintală sunt deschiși și mai bine pregătiți științific pentru ce înseamnă ADHD, cum este să trăiești cu el și cum poate fi îmbunătățită viața celor care au acestă afecțiune, fie ei adulți sau copii.

 

ADHD-ul nu este o parte a vieții tale. Tratează-l!

Dar ce este ADHD-ul?

Se remarcă ca fiind o tulburare de neurodezvoltare ceea ce sugerează că nu apare la adult fără a fi prezent în copilărie și că simptomele ADHD ale copilului sau adolescentului nu dispar pur și simplu și pot să persiste și în perioada de adult.

Este o problemă care afectează comportamentul iar cei cu ADHD pot apărea ca fiind agitați, impulsivi, distrași, dezorganizați.

 

Când apare?

Părinții, educatorii, profesorii încep să observe în general prezența simptomelor și se întâmplă frecvent să fie mai vizibile când se produce o schimbare in viața copilului (de ex.: mutarea, începerea școlii).

Se întâmpla adesea ca simptomele să treacă neobservate, mai ales cele de inatenție, fiind puse pe seama temperamentului copiilor.
Simptomele în general tind să se îmbunătățească o dată cu vârsta, dar există și adulți diagnosticați la vârstă mică cu ADHD care prezintă în continuare probleme semnificative.

ADHD poate să apară la oameni indiferent de intelect.
Ca adult cu ADHD te lovești de probleme de organizare și management al timpului, de urmarire a instrucțiunilor, de a face față stresului, de a începe sau a termina un lucru, impulsivitate, dificultăți de relaționare.

Există 2 tipuri de probleme pe care ADHD -ul le prezintă:

Inatenția (dificultate în concentrare și atenție) și/sau hiperactivitatea și impulsivitate.

Ele se pot regăsi împreună sau pot fi prezente separat.

 

Inatenția (deficitul de atenție)  – se referă la dificultatea de a rămâne focusat, concentrat, organizat pe o activitate.

Deficitul de atenție în viața de adult se vede așa:

• Nu dai atenție detaliilor sau faci greșeli mici din neatenție
• Îți este dificil să rămâi concentrat pe un task/activitate de exemplu: pe o conversație cu cineva, pe lectură
• Ți se atrage atenția ca nu asculți , chiar și când ți se vorbește în mod direct (ești cu gândul în altă parte)
• Nu urmărești instrucțiunile, nu termini datoriile/proiectele, temele (începi un lucru dar îți pierzi interesul/entuziasmul foarte repede)
• Ai probleme în a organiza lucrurile, nu îți poți manageria timpul, ești dezorganizat , nu termini la timp, întârzii, procrastinezi
• Eviți activități care necesită efort mintal susținut
• Pierzi adesea lucruri de care ai nevoie (chei, telefon, portofel, ochelari)
• Ești foarte ușor de distras
• Uiți activități zilnice, uiți să plăteaști facturile, să faci curat, să speli, să suni înapoi, să te prezinți la întâlniri

 

Hiperactivitatea și impulsivitatea

Hiperactivitatea poate să se manifeste sub forma unei energii crescute, nevoia de a face ceva permanent. Nu poți sta foarte mult timp așezat sau dacă o faci miști picioarele, mâinile sau vorbești foarte mult.

Impulsivitatea se traduce prin luarea unor decizii sau acționarea fără a te gândi înainte la consecințe.

Ca adult cu hiperactivitate/impulsivitate poți experimenta:

• neliniște, miști picioarele, mâinile, te foiești, te joci cu ceva
• nu poți sta așezat pentru mult timp
• iți schimbi des interesele, joburile
• nu poți menține un job prea mult
• termini relații foarte ușor
• conduci impulsiv, nu respecți regulile
• tot timpul trebuie sa faci ceva
• vorbești foarte mult
• dai răspunsuri înainte de a fi terminat interlocutorul întrebarea, întrerupi conversația

Ca Adult cu ADHD mai poți avea:

• dificultăți în a-ți regla emoțiile
• dificultăți de relaționare, profesionale
• dicultăți ale funcției executive (memoria de lucru, comutatea de la o activitate la alta, initierea și terminarea unei activităti, automonitorizarea)
• probleme legale

 

Cum se tratează ADHD-ul la adult?

În funcție de severitatea simptomelor și evident dorința fiecaruia, poți opta pentru tratament medicamentos și/sau psihoterapie.

Pentru un bun răspuns terapeutic de multe ori este necesară combinarea tratamentului medicamentos cu psihoterapie.

În România, există la ora actuală doar 2 medicamente pentru tratarea ADHD -ului: metilfenidatul și atomoxetina.

Tratamentul trebuie monitorizat constant de către medic și în funcție de eficacitate și efecte secundare sau toleranță, terapia medicamentoasă poate fi alternată.

Terapia cognitiv comportamentală folosește strategii pentru a minimaliza distracția și a crește capacitatea de organizare și structurare a activităților, explorează comportamentele nebenefice și ajută la învățarea unor noi modalități de a face față dificultăților pe care le ai.

Semnele ADHD-ului încep în copilărie, dar mulți oameni nu sunt diagnosticați decât la vârste mai mari.

Indiferent de modul în care o persoană află că are ADHD, tratamentul adecvat poate ajuta la creșterea calității vieții.

 

Follow-up

Pentru că este o afecțiune cronică, cu foarte multe afecțiuni asociate, se recomandă screening-ul comorbidițățiilor și monitorizarea constantă a simptomelor și a tratamentului (dacă este cazul) de-a lungul vieții.

Mesajul pe care aș vrea să-l transmit este că ADHD-ul este o boală care te fragilează atât pe plan personal, dar si pe plan psihic. Sunt studii care arată că mai bine de 80% dintre persoanele adulte cu ADHD ajung sa dezvolte o tulburare de ordin psihic: depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă, consum abuziv de alcool sau droguri, tulburare de personalitate borderline.

Practic, tratând ADHD-ul ajungi să ai grijă de sănătatea ta emoțională.

 

Articol de dr. Raluca Crișan

 

 De 10 ani va propunem cel mai complex test psihiatric de screening

Echipa Nice

Programări flexibile, tratament imediat.