Alte boli cauzate de alcool
În cantităţi excesive, alcoolul determină apariţia unor tulburări psihice, multe dintre ele favorizând, prin disconfortul creat, tocmai reînceperea consumului de alcool. Aceste boli, numite tulburări psihice induse de alcool, nu preced un consum excesiv, ci sunt o consecinţă a acestuia. Ele apar în timpul intoxicaţiei, a sevrajului sau în perioada imediată întreruperii consumului. Cea mai importantă măsură, ce poate fi luată în tratarea şi prevenirea acestor boli, este întreruperea consumului de alcool şi menţinerea abstinenţei pe durata întregii vieţi.
Tulburările psihice induse de alcool nu sunt o parte a vieții tale. Tratează-le!
Tulburarea amnestică persistentă
În cazul unui consum masiv de alcool, mai ales atunci când pacientul nu se alimentează corespunzător, se poate produce un deficit de tiamina (vitamina B1) care va determina apariţia tulburării amnestice persistente (Wernicke-Korsakoff).
Pacientul nu mai poate memora lucruri noi, este dezorientat (nu ştie unde se află, nu poate preciza anul sau luna) iar golurile de memorie sunt umplute cu lucruri inventate sau informaţii fără legătură cu subiectul despre care fusese întrebat. În ciuda opririi consumului şi a administrării unor doze mari de tiamină, mulţi dintre aceşti pacienţi recuperează o mică parte din funcţiile psihice pierdute sau chiar deloc. Doar 20% dintre pacienţii, cu tulburare amnestică persistentă, revin la nivelul de funcţionare de dinainte de a se îmbolnăvi.
Prevenirea acestei tulburări, cu consecinţe foarte severe asupra vieţii pacientului şi a familiei acestuia, este cea mai bună opţiune; din această cauză este necesară administrarea unor produse farmaceutice, ce conţin multivitamine, pacienţilor dependenţi de alcool, pentru a preveni apariţia deficitului de tiamină.
Demenţa indusă de alcool
Tot în contextul unei alimentaţii precare şi a carenţei de vitamine, poate apărea, în rândul pacienţilor cu dependenţă, demenţa indusă de alcool. La început, bolnavul nu poate memora lucruri noi, ca mai târziu să nu-şi poată aminti nici evenimente întâmplate cu mult timp înainte. Deficitele cognitive sunt numeroase (pot fi afectate atenţia, limbajul, judecata, capacitatea de calcul şi altele), fapt ce determină o scădere marcată a nivelului de funcţionare al pacientului.
Continuarea consumului conduce invariabil la o agravare a bolii, pe când oprirea acestuia poate face posibilă o recuperare parţială a deficitelor cognitive.
Tulburare afectivă indusă de alcool
În cursul intoxicaţiei sau a sevrajului pot apărea simptome depresive similare celor unui episod depresiv. În aceleaşi împrejurări e posibilă apariţia unei dispoziţii euforice sau a unei iritabilităţi crescute, la care se adaugă nevoia redusă de somn, fugă de idei, stimă de sine exagerată sau stare de nelinişte; simptomele sunt similare unui episod maniacal sau mixt.
Ambele situaţii corespund unei tulburări afective induse de alcool, în măsura în care simptomele au apărut numai în contextul unui consum excesiv. Cea mai bună metodă de a trata această boală este de a întrerupe consumul de alcool; în acest caz simptomele durează mai mult decât sevrajul propriu-zis (7 zile) dar rareori depăşesc 4 săptămâni.
Chiar dacă dispar cu timpul, simptomele depresive pot fi, de multe ori, intense şi pot fi însoţite de ideaţie suicidară; în această situaţie, iniţierea unui tratament cu medicaţie antidepresivă (inhibitori ai recaptării serotoninei) este oportună. De asemenea în cazul simptomeleor maniacale severe poate fi folosit un stabilizator al dispoziţiei.
Tulburare anxioasă indusă de alcool
Alcoolul în cantităţi reduse produce o diminuare a anxietăţii, dar un consum exagerat poate determina apariţia tulburării anxioase induse de alcool, care se manifestă, de cele mai multe ori, prin atacuri de panică, fobii sau anxietate generalizată, apărute în urma unei intoxicaţii sau a sevrajului la alcool.
Anxietatea din această boală este mai intensă şi durează mai mult decât anxietatea cauzată doar de sevraj. Întreruperea consumului de alcool şi menţinerea abstinenţei determină, în majoritatea cazurilor, o dispariţie a anxietăţii în cel mult 4 săptămâni. În cazul în care aceste simptome produc pacientului un disconfort crescut, pot fi utilizate benzodiazepine; la aceşti bolnavi, utilizarea lor în afara perioadei de sevraj nu este recomandată, deoarece riscul de a dezvolta o nouă dependenţă este mare.
O variantă mai bună de tratament a anxietăţii este buspirona; ea sedează mai puţin decât benzodiazepinele, afectează mai puţin abilităţile motorii ale pacientului şi are un risc de dependenţă mult mai mic.
Tulburare psihotică indusă de alcool
Pe fondul unui consum exagerat de alcool, pacientul poate avea halucinaţii (vede, aude sau simte lucruri care nu pot fi percepute de ceilalţi oameni) sau idei delirante (convingeri nefondate susţinute cu tărie, în ciuda unor dovezilor care arată contrariul); atunci când aceste simptome apar în absenţa celorlalte simptome de sevraj (sevrajul durează cel mult 7 zile de la oprirea consumului), diagnosticul va fi de tulburare psihotică indusă de alcool.
Halucinaţiile sau ideile delirante apar până într-o lună de la un episod de sevraj sau de la o intoxicaţie cu alcool; pacientul nu asociază, de obicei, apariţia acestor simptome consumului exagerat de alcool.
Din punct de vedere al tratamentului cel mai mare beneficiu este obţinut prin întreruperea definitivă a consumului. În cazul în care simptomele persistă, este necesară utilizarea unui medicament antipsihotic. Tulburarea psihotică indusă de alcool poate avea o evoluţie cronică, necesitând tratament pe o perioadă lungă de timp.
Tulburarea de somn indusă de alcool
Alcoolul reduce somnul de tip REM şi odată ce consumul scade, se produce o creştere compensatorie a acestuia, fapt ce determină o activitate onirică intensă, de obicei, cu coşmaruri, somnul fiind fragmentat, superficial şi neodihnitor. Deşi tulburarea de somn indusă de alcool trece mai târziu decât depresia sau anxietatea, ea poate dura câteva luni sau chiar un an, singura cale de a rezolva definitiv această condiţie este menţinerea abstinenţei.
Beneficiul adus de benzodiazepine este limitat de riscul de a dezvolta o dependenţă la aceste substanţe, precum şi de apariţia toleranţei (pacientul are nevoie de doze mai mari pentru a obţine acelaşi număr de ore de somn).
Tulburarea sexuală indusă de alcool
Tulburarea sexuală indusă de alcool se poate manifesta ca dorinţă sau excitaţie scăzută, ca o tulburare a orgasmului sau ca durere în timpul contactului sexual. În mod normal întreruperea consumului determină, în cel mult 4 săptămâni, revenirea funcţiei sexuale la nivelul anterior utilizării exagerate a alcoolului.
Există posibilitatea ca disfuncţia sexuală să preceadă consumul excesiv de alcool sau ca aceasta să fie cauzată de o complicaţie somatică a dependenţei de alcool (neuropatie sau boală de ficat). În ambele situaţii, întreruperea consumului este de bun augur, dar nu va determina o îmbunătăţire semnificativă, fiind necesare măsuri terapeutice suplimentare.
De 10 ani va propunem cel mai complex test psihiatric de screening
Echipa Nice
Ilinca Stoia
Psihiatru
Andreea Popescu
Psihiatru
Maria Ilie
Psihoterapeut
Andreea Tătar
Psihiatru
Carmen Niculae
Psihiatru
Alexandra Mariş
Psihoterapeut
Anca Bloţ
Psihoterapeut
Ana Arhip
Psihoterapeut
George Nicolescu
Psihoterapeut
Alexandru Bondar
Psihiatru | Director medical
Mihaela Gheorghiaș
Psihiatru
Ioana-Cosmina Terente
Psihoterapeut
Raluca Crișan
Psihiatru
Programări flexibile, tratament imediat.