Fiecare om are o poveste de viață distinctă, iar evenimentele stresante, traumatizante sunt deseori parte din acestă poveste.
70% din oameni au avut cel puțin un eveniment traumatizant în decursul vieții. Au dezvoltat toți tulburare de stres post-traumatică (PTSD) ca urmare a traumei?
Răspunsul este nu. Se pare că doar 1 din 5 oameni fac PTSD după experimentarea unei traume și mai puțin de jumătate caută ajutor de specialitate.
Poți dezvolta PTSD după un eveniment perturbator care ți s-a întâmplat, sau ai fost martor la experiența traumatică a altcuiva. Aceste evenimente pot fi : violență domestică, neglijență, abuzul fizic sau psihic, accident, dezastru natural.
Dar ce legatură are ADHD -ul, deficitul de atentie și/sau hiperactivitate care este o tulburare de dezvoltare cu apariție în copilărie, cu trauma sau stresul care sunt un răspuns emoțional la evenimente dureroase?
Unele studii arată că cei cu ADHD au șanse de 4 ori mai mari să aibă și PTSD, iar dacă ai PTSD ai șanse de 2 ori mai mari să dezvolți ADHD. E confuzionant, dar se pare că ambele afecțiuni produc schimbări în cortexul prefrontal, aria responsabilă cu atenția, impulsivitatea, organizarea și alte comportamente.
Adultul cu ADHD și traumă în copilărie
Dacă ești un adult cu ADHD, te afli printre milioane de oameni cu această afecțiune, pentru că știm că ADHD-ul nu dispare pur și simplu, și că mai mult de 60 % dintre copii cu ADHD prezintă simptome și în viața de adulți.
ADHD-ul se întâlnește frecvent alături de alte tulburări psihice și probleme ale funcției cognitive.
Adulții diagnosticați cu ADHD au șanse mai mari decât adulții fără ADHD să aibă PTSD. Unele studii spun că a avea ADHD crește riscul de a dezvolta PTSD când experimentezi ceva traumatic, alte studii spun că direcția este inversă.
Există evidențe care spun că ADHD este mai frecvent la adultul care a experimentat cel puțin două din următoarele situații traumatizate în copilărie:
- abuz fizic sau emoțional, neglijență
- pierderea unui părinte, divorțul părinților
- martor la abuzul mamei
- victimă a discriminării
- traiul alături de oameni care consumă droguri sau au probleme psihice
- condiții precare de viață
- traiul în zone violente
- afecțiuni amenințătoare de viață
Este greu să diferențiezi ADHD-ul la adult de PTSD pentru că simptomele acestora pot arăta la fel:
- instabilitate
- anxietate
- neliniște
- probleme de concentrare
- comportament impulsiv
- distractabilitate
- depresie
- tulburări de somn
- probleme de memorie
- reacție puternică la evenimente minore
- absență în condiții de stres (disociere)
Trauma în copilărie poate cauza ADHD la adult?
Traumele în copilărie sunt frecvente. Deși majoritatea copiilor arată reziliență și sunt capabili să-și continue viața in mod normal după traumă, exista și consecințe negative care pot apărea după experimentarea unei traume în copilărie.
Tipul traumei, durata și frecvența acesteia pare să fie un predictor al persistenței simptomelor de ADHD la adult, ca și al simptomelor de depresie, anxietate și tulburărilor de personalitate.
Cum se întâmplă asta ?
Dezvoltarea creierului. Creierul copiilor este în perpetuă dezvoltare și adaptare la lumea înconjurătoare. Trauma în copilărie poate avea un impact asupra formării anumitor zone din creier. Asta poate să includă conexiuni, modul de gândire, modul de acțiune, sentimentele, dispoziția.
Stresul în perioada de copilărie poate duce la simptome similare ADHD-ului prin:
- stare de frică permanent
- răspuns disproporționat la stres
- dificultăți ca planificare, atenție
- impulsivitate, control dificil.
Memoria. Evenimentele stresante din copilărie pot afecta perspectiva ta și cum te vezi tu în lume.
Poți avea mai multe amintiri negative decât pozitive iar acestea pot interfera cu gândirea ta, iar asta poate crește riscul de a dezvolta simptome ADHD (inatenție și hiperactivitate).
Suportul social. Trauma în copilărie nu cauzează schimbări de tipul ADHD la toată lumea. Mai frecvent se întâmplă asta la cei care se simt neînțeleși și neajutorați.
Este mai ușor pentru un copil să depășească stresul unei traume dacă se simte în siguranță și are suport din partea familiei, prietenilor, etc.
Factori genetici. Ești mai predispus să dezvolți ADHD dacă cineva din familie are.
Poate ADHD-ul să crească riscul de traumă în copilărie?
Dacă ai avut simptome ADHD ca și copil, cresc șansele să fi experimentat traume ca: leziuni accidentale, loviri, abuzuri fizice și emoționale, iar aceste traume au pregătit terenul pentru ADHD la adult.
Copiii cu ADHD intră în bucluc pentru că nu au control asupra comportamentului sau stărilor iar adulții pot considera asta ca neastâmpărare, nesimțire cu un scop, care poate conduce la pedepse și violență.
Simptomele de ADHD sunt trecute adeseori cu vederea. Copiii care au suferit traume în general nu sunt hiperactivi iar adulții nu recunosc simptomele de inatenție legate de ADHD.
Netratat, ADHD-ul poate afecta modul de relaționare la școală sau acasă iar acestea pot crește riscul de traumă.
Problemele de sănătate mintale ale părinților. Părinții copiilor cu ADHD au rate mari de depresie, anxietate, consum de substanțe sau chiar ADHD iar problemele de sănătate sau stresul acasă pot duce la un stil de parenting aspru.
Copii cu ADHD pot avea mecanisme de adaptare mai puțin eficiente și probabil dificultăți în a interpreta și rezolva contextul unei probleme.
PTSD-ul și ADHD-ul sunt afecțiuni cu foarte mare impact asupra sănătății mintale.
Dacă ai suferit traume, solicită ajutor!
Articol scris de Dr. Raluca Crișan
Programări flexibile, tratament imediat.