Tulburarea distimică
Tulburarea distimică are ca principală trăsătură dispoziţia depresivă ce se intinde pe o perioadă foarte lungă de timp (cel puţin 2 ani), dispoziţie care este însoţită şi de alte simptome: insomnie, diminuarea apetitului, stare de oboseală cronică, sentiment de disperare şi altele. Aceste simptome nu sunt suficient de numeroase pentru a putea îndeplini criteriile de episod depresiv, aceasta fiind şi diferenţa între tulburarea distimică şi tulburarea depresivă majoră (episod depresiv).
Tulburarea distimică nu este o parte a vieții tale. Trateaz-o!
Deoarece simptomele depresive există de foarte mult timp, pacientul nu le percepe ca pe o problemă de sănătate şi are tendinţa să le ia ca pe o trăsătură a personalităţii sale („aşa sunt eu, aşa am fost mai trist din totdeauna”). Pacientul poate să funcţioneze destul de bine, atât la serviciu cât şi în familie, dar acest lucru este obţinut cu un efort considerabil.
Întârzierea diagnosticării şi a tratamentului face ca dispoziţia depresivă să fie mai greu de tratat şi chiar să se poată înrăutăţi. Se ajunge astfel la diagnosticul de tulburare depresivă majoră, care poate fi însoţită de simptome mai grave precum starea de nelinişte sau gândurile de suicid.
Criterii de diagnostic:
1. dispoziţie depresivă de cel puţin 2 ani, cu mai multe zile rele decât bune
2. cel puţin două din urmatoarele simptome:
• apetit alimentar crescut sau scăzut
• insomnie sau prea mult somn
• energie scăzută
• stimă de sine scăzută
• capacitate scăzută de concentrare sau dificultăţi în a lua decizii
• sentimente de disperare
Tratament:
Obiectivul tratamentului este de a înlătura dispoziţia depresivă şi simptomele asociate acesteia, precum şi menţinerea acestei îmbunătăţiri. Astfel pentru a se minimaliza riscul reapariţiei tulburării distimice, tratamentul trebuie efectuat pe o perioadă lungă de timp – cel puţin 1 an. Medicaţia folosită este cea antidepresivă, fiind preferaţi inhibitori ai recaptării serotoninei.
De 10 ani va propunem cel mai complex test psihiatric de screening
Echipa Nice
Ilinca Stoia
Psihiatru
Andreea Popescu
Psihiatru
Maria Ilie
Psihoterapeut
Andreea Tătar
Psihiatru
Carmen Niculae
Psihiatru
Alexandra Mariş
Psihoterapeut
Anca Bloţ
Psihoterapeut
Ana Arhip
Psihoterapeut
George Nicolescu
Psihoterapeut
Alexandru Bondar
Psihiatru | Director medical
Mihaela Gheorghiaș
Psihiatru
Ioana-Cosmina Terente
Psihoterapeut
Cristian Mușat
Psihoterapeut
Raluca Crișan
Psihiatru
Programări flexibile, tratament imediat.