ADHD adulti

Depresia postnatală

Sarcina și lăuzia sunt o perioadă deosebită în viața unei femei. Acestea sunt însă însoțite de o vulnerabilitate pentru boli psihice, vulnerabilitate ce are ca și cauză atât schimbările hormonale cât și factorii psiho-sociali.

Psihiatru Andreea Tătar – Despre tulburările psihice asociate sarcinii și lăuziei

Depresia postnatală nu este o parte a vieții tale. Tratează-o!

Ce este baby-blues?

Aproape 70% dintre mămici au baby-blues. Acesta este caracterizat de schimbări bruște de dispoziție. De la tristețe, anxietate, până la euforie. Baby-blues apare în zilele 3-5 după naștere și se remite spontan după câteva zile.

Ce este depresia post-partum?

Depresia post-partum este diferită de baby-blues și apare în săptămânile 3-4 după naștere. Frecvent, proaspăta mămică prezintă sentimente de vinovăție, de insuficiență, idei obsesive că ceva rău se poate întâmpla cu bebelușul, griji excesive că ceva rău se poate întâmpla, episoade de plâns, insomnie. Aceste simptome durează mai mult de 2 săptămâni.

Poate să apară și psihoza după naștere?

Psihoza după naștere este foarte rară. Episodul debutează în general cu insomnie și iritabilitate și este însoțit de simptome psihotice. De exemplu proaspăta mămică începe să vadă, să audă sau să creadă lucruri care nu sunt reale.

Factori de risc

Antecedente personale sau familiale de afecțiuni psihice, vârsta înaintată a mamei și suportul social scăzut.

Tratament

Trebuie să identificăm din timp simptomele, să urmărim constant mămicile care prezintă factori de risc să le oferim suport social și familial și să le îndemnăm să consulte un specialist atunci când este nevoie.

Baby-blues nu este o afecțiune psihică propriu-zisă. Trebuie urmărită de familie dacă simptomatologia persistă mai mult de 2 săptămâni atunci trebuie consultat medicul specialist. Depresia post-partum necesită consult psihiatric în urma căruia medicul poate prescrie atât psihoterapie cât și tratament antidepresiv.

Exista si tratamente ce pot fi luate chiar dacă mămica alăptează. Tratamente ce nu îi fac rău bebelușului. Acestea se dau, însă, doar la indicația medicului psihiatru după ce sunt evaluate riscurile și beneficiile

 

 De 10 ani va propunem cel mai complex test psihiatric de screening

Echipa Nice

Programări flexibile, tratament imediat.