Cum se manifestă depresia?

Dacă traversezi o perioadă dificilă și te întrebi dacă nu cumva ești depresiv, trebuie să știi că depresia este o experiență subiectivă, iar simptomele care o pot însoți sunt numeroase. Pentru a nu te pierde în multitudinea de simptome, ne vom concentra pe cele mai frecvente semne asociate depresiei: tristețea, lipsa poftei de mâncare, insomnia, oboseala cronică și ideile de vinovăție.

Orice stare de tristețe poate fi catalogată drept depresie?

Tristețea devine depresie atunci când durează cel puțin doua săptămâni și când este însoțită de tulburări ale apetitului și somnului, de stare de oboseală sau sentimente de vinovăție și inutilitate. Limita de doua săptămâni este utilă penru a diferenția reacțiile normale din viața unui om de stările de tristețe persistente, caracteristice episoadelor depresive (de cele mai multe ori durata acestora este cu mult mai mare).

Poți fi depresiv fără să acuzi o stare de tristețe profundă. Cei care se găsesc în această situație își pierd, în schimb, interesul pentru activitățile care le făceau plăcere. Nu mai ieși cu băieții la fotbal, nu mai ai chef să citești sau serialul preferat nu te mai atrage.

Este greu să gasești o persoană cu depresie care să nu aibă probleme cu somnul. Insomnia este frecvent întâlnită, dar poți dormi și mult mai mult decât o faceai de obicei (hipersomnie). O altă variantă este să dormi cât trebuie, dar somnul să fie superficial și cu coșmaruri. Tipul de insomnie caracteristică depresiei este cea în care te trezești în mijlocul nopții sau foarte devreme și nu poți să adormi.

Relația dintre depresie și insomnie este complexă. O insomnie care nu trece ar trebui să te facă să te întrebi dacă nu ești depresiv. În același timp insomnia cronică crește riscul de apariție a unei depresii sau chiar a altor boli (hipertensiune arterială).

Lipsa poftei de mâncare este simptomul care te duce cu gândul cel mai puțin la o depresie, și e firesc să fie așa. Dacă analizele medicale sau medicul tău nu-ți pot da o explicație clară, iar dacă mai ai și alte semne caracteristice depresiei, n-ar fi rău să te gândești că nu este decât o manifestare a unei stări sufletești proaste. Există și situația opusă în care mănânci mai mult decât de obicei, fiind atras de alimentele bogate în zahăr.

Starea de oboseală inexplicabilă este de asemenea o manifestare a depresiei, mai ales dacă este însoțită de simptomele de care am vorbit mai sus. Te simți lipsit de energie chiar dacă nu ai făcut eforturi mari, iar activitățile banale, precum îmbrăcat, spălat, preparatul hranei, ți se par epuizante și îți iau mult mai mult timp.

De obicei ai foarte multe gânduri pe care, dacă le investighezi cu atenție, îți vei da seama că au un numitor comunsentimentele de vinovăție sau de inutilitate. Gândurile la moarte sunt frecvent întâlnite, fie și într-o formă indirectă (nu are rost sa trăiesc, mai bine nu aș fi existat).

Dacă vrei să afli mai mult despre cum se pune un diagnostic de depresie, despre evoluție și tratament, te invit să intri pe pagina noastră dedicată acestei boli: depresia.

Poate cel mai important lucru în sprijinul unui diagnostic este modul în care depresia îți influențează viața. Gândește-te la ce puteai face înainte de a fi depresiv și la ce poți face acum; s-a schimbat viața ta?

Formele sub care se manifestă depresia sunt diverse, dar prezența în același timp a unei stări de tristețe persistentă, a insomniilor, a modificării apetitului, a ideilor de vinovăție sau a unei oboseli nejustificate fac diagnosticul de depresie aproape sigur, boală pentru care există astăzi tratamente eficiente.

Programări flexibile, tratament imediat.